Stickning är ett populärt hantverk som har funnits i århundraden. Faktum är att de tidigaste kända exemplen på stickning går tillbaka till 500-talet i Egypten. Idag är stickning en hobby gillas av människor över hela världen.

Stickning är en process där man med hjälp av nålar gör sammanfogade garnslingor för att skapa tyg. Stickning kan göras för hand eller med en maskin, men de flesta hobbystrickare föredrar att sticka för hand.

Genom att kombinera de två grundläggande maskorna – stickor och avigsidor – på olika sätt kan stickaren skapa olika strukturer, t.ex. ribbor, kablar och spetsar.

Är det lätt att lära sig att sticka?

Stickning är ett relativt enkelt hantverk att lära sig. Även om du aldrig har stickat förut kan du lära dig grunderna på bara några timmar.

När du väl lärt dig de grundläggande maskorna kan du skapa alla möjliga projekt, från enkla halsdukar till mer komplicerade tröjor och filtar.

Vad behöver jag för att börja sticka?

Till skillnad från vissa andra hantverk är stickning relativt lättillgängligt. Du behöver inte ha en massa fina saker för att komma igång – bara lite garn och ett par nålar.

Du kanske också vill ha några andra viktiga förnödenheter, som en sax, en vävstygnsnål, ett måttband och en projektväska att förvara allt i.

Vad är det enklaste man kan lära sig att sticka?

Tillsammans med dina förnödenheter behöver du också ett mönster.

Börja med något litet och enkelt, som en halsduk med rätstygn eller en enkel disktrasa om du är nybörjare. När du har lärt dig grunderna kan du gå vidare till större och mer komplicerade projekt.